Μια επίσκεψη στο Βρετανικό μουσείο είναι σίγουρα μια εξαιρετική εμπειρία. Εκεί είναι συγκεντρωμένοι αρχαίοι θησαυροί πολιτισμών από όλο τον πλανήτη. Ο επιμορφωτικός χαρακτήρας του μουσείου είναι δεδομένος και αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για τον κάθε έναν να διευρύνει τις γνώσεις αλλά και την σκέψη του. Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα εκθέματα ξεχωρίζουν αυτά της αρχαίας Ελλάδας που φιλοξενούνται εκεί.
Εκτός από τα γλυπτά του Παρθενώνα υπάρχουν και πολλά ακόμη σπουδαία εκθέματα με διάφορα θέματα από την αρχαία Ελλάδα. Στον προθάλαμο του χώρου με τα αρχαιοελληνικά εκθέματα υπάρχει το γλυπτό της σκυμμένης Αφροδίτης. Αυτό το γλυπτό είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πολύ προγενέστερου Ελληνικού έργου.
Το Ελληνικό μαρμάρινο η χάλκινο πρωτότυπο που έχει χαθεί, κατασκευάστηκε ίσως μεταξύ του 200 και του 100 BC ( Π.Χ ), όπως πολλά Ελληνικά γλυπτά της Ελληνιστικής περιόδου ( 323 - 31 BC )
Είναι τοποθετημένο έτσι ώστε ο θεατής να μπορεί να κινηθεί κυκλικά γύρω του θαυμάζοντας την πληθωρική ομορφιά της από κάθε γωνία. Η σκυφτή Αφροδίτη ήταν ένα δημοφιλές θέμα για τα Ελληνικά γλυπτά όπως ήταν και για τους Ρωμαίους που την αποκαλούσαν Venus.
Η θεά του έρωτα καθώς λούζεται προσπαθεί να καλύψει τον εαυτό της με τα χέρια της πετυχαίνοντας τον στόχο του δημιουργού του έργου να δημιουργήσει μια αλληλεπίδραση του έργου και του θεατή.
Άλλο ένα γλυπτό από ένα αέτωμα του Παρθενώνα . Ένας νεανικός θεός εμφανίζεται γυμνός καθώς ήταν ξαπλωμένος σε μια στάση που ταίριαζε στη γωνία του αετώματος. Είναι η μορφή που θεωρείται ότι απεικονίζει έναν από τους ποταμούς της Αθήνας, ίσως τον Ιλισσό.
Αυτό το κεφάλι αλόγου ήταν ένα από αυτά που έσυραν το άρμα της θεάς του φεγγαριού, της Σελήνης. Ισορροπούσε την ομάδα του ήλιου στην άλλη γωνία του αετώματος .Στην μορφή του παρατηρούμε την ένταση που το διακατέχει από την νυχτερινή του προσπάθεια στο άρμα. Το μάτι φουσκώνει, τα ρουθούνια ανοίγουν, το στόμα ανοίγει ενώ οι φλέβες ξεχωρίζουν κάτω από σφιχτό και τεντωμένο δέρμα πάνω από τα μεγάλα ζυγωματικά..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου