Στέκεται εκεί περίπου 2000 χρόνια και είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Ίταμος ένα σπάνιο δένδρο που είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του είδους του στην περιοχή. Η επιστημονική του ονομασία είναι Taxus Baccata και στα Ελληνικά Τάξος ο ραγοφόρος η ραγώδης. Είναι αυτοφυές αειθαλές κωνοφόρο δένδρο και προτιμά τα μεγάλα υψόμετρα. Το συναντάμε από την δυτική, κεντρική και νότια Ευρώπη έως την βορειοδυτική Αφρική και μέχρι τον Καύκασο.
Λίγα χιλιόμετρα πάνω από τον Ν.Μαρμαρά, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα όπου η θέα από εκεί σου κόβει την ανάσα, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μια μοναδική περιπατητική διαδρομή.
Η εθελοντική ομάδα του Ν. Μαρμαρά, με τη βοήθεια του δασαρχείου, φρόντισε να συντηρήσει την ξύλινη περίφραξη του υπεραιωνόβιου δέντρου που το αναδεικνύει στη θέση που βρίσκεται.
Όλα σχεδόν τα μέρη του δένδρου είναι δηλητηριώδη εκτός από το περικάρπιο του καρπού του.Αυτή προφανώς είναι και η άμυνα του, αφού τα ζώα, όπως τα αιγοπρόβατα της περιοχής δεν το πλησιάζουν.
Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία ο Ίταμος ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες ( μυθικές χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων ), ενώ η θεά του κυνηγιού Άρτεμις χρησιμοποιούσε το δηλητήριο του για να γίνονται φαρμακερά τα βέλη της. Ο Ίταμος είναι ακόμη γνωστός και στην φαρμακολογία, αφού από το 1021 η χρήση του φυτού σε καρδιακά φάρμακα έγινε ευρέως διαδεδομένη και αργότερα το εκχύλισμα των φύλλων του χρησιμοποιείται σε αντικαρκινικά φάρμακα.
Το 1945 μια φοβερή πυρκαγιά κατέκαυσε το μεγαλύτερο μέρος της Σιθωνίας αλλά το συγκεκριμένο δένδρο γλύτωσε και δεν κάηκε.Έδωσε το όνομα του στον ορεινό όγκο της Σιθωνίας, ο οποίος μέχρι τότε ονομαζόταν Δραγουδέλι η Ντραγουντέλι. Έκτοτε είναι γνωστό το όρος Ιταμος στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.
Όλη η περιοχή χαρακτηρίζεται από εκπληκτική φυσική ομορφιά και καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν την εαρινή περίοδο διακρίναμε και τα πρώτα σημάδια στο έδαφος.....
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ξεκινά λίγο έξω από την Νικήτη , την έδρα του δήμου Σιθωνίας. Μια επίσκεψη στην όμορφη κωμόπολη επιβάλλεται για καφέ η μια μικρή περιπλάνηση στο παραδοσιακό τμήμα της αλλά και στην όμορφή παραλία της.
Φεβρουάριος 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου