Παράξενη και γοητευτική είναι η ιστορία όλων των φάρων που στέκουν ατρόμητοι στα πιο απόκρημνα, επικίνδυνα και μοναχικά σημεία σε όλο τον πλανήτη. Ανθρώπινα κατασκευάσματα που οι απαρχές τους βρίσκονται στα Ομηρικά χρόνια. Στην Ιλιάδα ο Όμηρος αναφέρει την προσπάθεια επικοινωνίας των πλοίων με τη στεριά στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση φωτιάς. Αποκορύφωμα αυτής της περιόδου είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου της αρχαιότητας. Ο φάρος της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο ο οποίος κτίστηκε την περίοδο της βασιλείας του Πτολεμαίου Β΄ και έφτανε σε ύψος 150 μέτρων, η δε φωτοβολία του έφτανε σε απόσταση 300 σταδίων - 200 χιλιομέτρων με τα σημερινά δεδομένα.
Ο φάρος στο ακρωτήριο Ποσείδι στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, κατασκευάστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου είναι 14,5 μέτρα και το εστιακό ύψος είναι 23 μέτρα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό δίκτυο φάρων μετά τους βαλκανικούς πολέμους 1912 - 13.
Χαρακτηριστικά του φάρου : Γεωγραφικό Πλάτος - Μήκος 39.95865° / 23.36266°
Τύπος Lighthouse
Τύπος αναλαμπής Flashing ( FL)
Πλήθος αναλαμπών 2
Χρώμα φωτός White / w
Περίοδος αναλαμπής 15 s
Ήταν Ιούλιος του καλοκαιριού του 1864 όταν άναψε για πρώτη φορά το '' φανάρι '' της Κασσάνδρας, δηλαδή πριν 156 χρόνια , ενώ το 1880 ακολούθησε η κατασκευή του φάρου της Αλεξανδρούπολης από την ίδια εταιρεία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου περέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1944 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο έως το 1975 που ηλεκτροδοτήθηκε και έτσι λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Όπως είναι γνωστό στην αρχαιότητα η περιοχή σχετίζονταν με την λατρεία του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα. Ο Θουκιδίδης αναφέρει την περιοχή ως Ποσειδώνιο η Ποσείδι και σε ανασκαφές που έχουν γίνει, αποκαλύφθηκε ένα σημαντικό ιερό του Ποσειδώνα.
Άγρια φυτά προσαρμοσμένα απόλυτα στο μικροκλίμα της περιοχής φυτρώνουν στην θαλασσινή άμμο και αναπτύσσονται επιβιώνοντας με ελάχιστο νερό κάτω από έναν καυτό ήλιο και τους ανέμους που πνέουν συχνά στο ακρωτήρι.
Το σύγχρονο Ποσείδι βέβαια είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός συγκεντρώνοντας κάθε καλοκαίρι πλήθη τουριστών που απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή.
Το ηλιοβασίλεμα στην ''γλώσσα '' από άμμο του ακρωτηρίου στο Ποσείδι, δίνει μαγευτικές εικόνες δίπλα στον φάρο της Κασσάνδρας.
Στέκεται εκεί 156 χρόνια τώρα εκπέμποντας τις νύχτες το δυνατό του φως καθοδηγώντας τους ναυτικούς για να μη χάνουν τη ρότα τους.........
Κείμενο και φωτογραφίες: Σάκης Μπιλέτσιος
Ιούλιος 2020
Πηγές : Περιοδικό Κασσάνδρα
περιοδική έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης.
kassandra-halkidiki.gr
wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου