Αναστηλωμένο το πέτρινο γεφύρι μιας χιλιόχρονης ιστορίας, στέκεται μέχρι σήμερα στο ρέμα του Κομπλιτσού ( ένα από τα τρία ρέματα που διέσχιζαν παλιότερα τον οικισμό της Μ. Παναγίας ) στη θέση : '' Του Μπιζιριάννη ο μύλος '' .
Η ονομασία της τοποθεσίας με το όνομα αυτό, είναι αφορμή να υποθέσουμε ότι εκεί κάποτε υπήρχε ένας μύλος ο οποίος χρησιμοποιούσε την δύναμη του νερού για την κίνηση των εργαλείων του που άλεθαν το σιτάρι...
Σύμφωνα με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία ερευνών, φαίνεται ότι αυτό το πετρόκτιστο τοξωτό γεφύρι αποτελούσε μέρος του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής κατά τα χρόνια της Βυζαντινής περιόδου. Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά ένα ακόμη δίτοξο πέτρινο γεφύρι ( αρχαιότερο χρονικά, κοντά στον οικισμό Γομάτι ) συνέβαλε και αυτό στο ίδιο οδικό δίκτυο στην μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων μεταξύ του Αγίου Όρους και της Θεσσαλονίκης.
Η περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής κατά το 904 μ.χ δέχτηκε την επίθεση των Αράβων αλλά οι κάτοικοι της όμως κατάφεραν όχι μόνο να τους αποκρούσουν με επιτυχία αλλά και να τους νικήσουν. Αποτέλεσμα αυτής της νίκης ήταν να δοθεί σε αυτήν την περιοχή η ονομασία Αραβανίκαια η Αρεβενίκεια που αργότερα εξελίχθηκε σε Ρεβενίκια. Το 1928 ο οικισμός μετονομάστηκε και επίσημα σε Μεγάλη Παναγία. Αιτία υπήρξε η ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία ανέφερε ότι είδε όραμα με μια μαυροφορεμένη γυναίκα που της υπέδειξε μια κοντινή τοποθεσία και της ζήτησε να σκάψει εκεί. Μετά από αρκετές αναβολές όταν συνέβη αυτό βρέθηκε μια εικόνα της Παναγίας και στο συγκεκριμένο σημείο ανεγέρθηκε ένας ναός. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή ως Ιερό προσκύνημα της Παναγίας. Τον Απρίλιο του 1978 η εικόνα αυτή κλάπηκε από τον ναό και παραμένει άγνωστη η τύχη της...
Στο υδρόρεμα του Κομπλιτσού έχουν ολοκληρωθεί αναπλάσεις και εργασίες συντήρησης και βελτίωσης έτσι ώστε να μπορούν ντόπιοι και επισκέπτες αφού διασχίσουν πεζοί το γεφύρι να περιηγηθούν στην γύρω περιοχή.
Βατράχια ( μπασνιάκια στην τοπική διάλεκτο ), πλήθος εντόμων, ψαριών, φυτών και λουλουδιών διαβιούν στα διαυγή νερά του μικρού ποταμού.
Σε απόσταση μόνο 16 χιλιομέτρων από την θάλασσα στους πρόποδες του όρους Χτίκελα ανάμεσα στις χερσονήσους της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους το πανέμορφο αυτό χωριό μαρτυρά την παρουσία του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Κείμενο και φωτογραφίες : Σάκης Μπιλέτσιος
Πηγές : Wikipedia
dimosaristoteli.gr
Απρίλιος 2024
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς έγγραφη άδεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου